Причини и решенија за истекување на масло од одвојување на маслото на клипниот воздушен компресор

 

Истекувањето на маслото е тесно поврзано со следниве фактори: проблеми со квалитетот на маслото, проблеми со системот на компресорот на воздухот, несоодветна опрема за одвојување на маслото, недостатоци во планирањето на системот за сепарација на нафта и гас итн. според квалитетот на маслото.Значи, покрај проблемот со квалитетот на маслото, кои други причини ќе доведат до истекување на маслото?Во пракса, заклучивме дека следните услови исто така ќе доведат до истекување на масло:

1. Дефект на вентилот за минимален притисок

Ако има точка на истекување на заптивката на вентилот за минимален притисок или вентилот за минимален притисок е однапред отворен (поради планираниот притисок за отворање на секој производител, општиот опсег е 3,5 ~ 5,5 kg/cm2), времето на притисок за воспоставувањето на резервоарот за нафта и гас во почетната фаза на работа на машината ќе се зголеми.Во моментот, концентрацијата на маглата за гас под низок притисок е висока, брзината на проток низ фракцијата на нафтата е брза, оптоварувањето на фракцијата на маслото се зголемува, а ефектот на одвојување се намалува, Ова доведува до висока потрошувачка на гориво.

Решение: поправете го вентилот за минимален притисок и заменете го доколку е потребно.

2. Се користи неквалификувано моторно масло

Во моментов, општите компресори за воздух со завртки имаат висока температурна заштита, а температурата на исклучување е генерално околу 110 ~ 120 ℃.Сепак, некои машини користат неквалификувано моторно масло, кое ќе покаже различни степени на потрошувачка на масло кога температурата на издувните гасови е висока (врз основа на ова, колку е повисока температурата, толку е поголема потрошувачката на масло), Причината е што при висока температура, по примарното раздвојување на бурето со нафта и гас, некои капки нафта може да имаат ист ред на големина како и молекулите на гасната фаза, а молекуларниот дијаметар е ≤ 0,01 μ m.Маслото тешко се зафаќа и одвојува, што резултира со голема потрошувачка на гориво.

Решение: дознајте ја причината за високата температура, решете го проблемот, намалете ја температурата и изберете висококвалитетно моторно масло колку што е можно повеќе.

3. Планирањето на сепарациониот резервоар за нафта и гас не е стандардизирано

Некоиклипен воздушен компресорпроизводителите, при планирањето на резервоарот за одвојување масло-гас, планирањето на примарниот систем за одвојување е неразумно и примарната функција за одвојување не е идеална, што резултира со висока концентрација на магла на маслото пред одвојување на маслото, тешко оптоварување со масло и недостаток на способност за третман, што резултира со висока потрошувачка на масло.

Решение: производителот треба да го подобри планирањето и да ја подобри улогата на примарното одвојување.

4. Прекумерно гориво

Кога волуменот на полнење гориво го надминува нормалното ниво на масло, дел од маслото се одзема со протокот на воздух, што резултира со прекумерна потрошувачка на гориво.

Решение: по исклучувањето, отворете го вентилот за масло и исцедете го маслото до нормалното ниво на маслото откако воздушниот притисок во бурето за масло и гас ќе се испушти на нула.

5. Повратниот вентил за враќање е оштетен

Ако обратниот вентил за враќање на маслото е оштетен (од еднонасочен до двонасочен), внатрешниот притисок на барабанот за извлекување масло ќе истури големо количество масло назад во пропустливиот барабан за масло преку цевката за враќање на маслото по исклучувањето.Маслото во внатрешноста на барабанот за испуштање масло нема да се вшмукува назад во главата на машината навреме за време на следната работа на машината, што резултира со дел од маслото да истекува од воздушниот компресор со одвоениот воздух (оваа состојба е вообичаена кај машините без коло за масло вентил за запирање и обратен вентил за излез од издувниот вентил на главата).

Решение: проверете го обратниот вентил по отстранувањето.Ако има нешта, само средете ги сите нешта.Ако обратниот вентил е оштетен, заменете го со нов.

6. Несоодветна опрема за цевки за враќање на маслото

При замена, чистење и поправка на компресорот за воздух, цевката за враќање на маслото не се вметнува во дното на сепараторот за масло (Референца: подобро е да биде оддалечена 1 ~ 2 mm од центарот на лакот на дното на сепараторот за масло), така што одвоеното масло не може навреме да се врати во главата, а насобраното масло ќе истече со компримиран воздух.

Решение: запрете ја машината и прилагодете ја цевката за враќање на маслото на разумна височина откако ослободувањето на притисокот ќе се врати на нула (цевката за враќање на маслото е 1 ~ 2 mm од дното на сепараторот за масло, а наклонетата цевка за враќање на маслото може да се вметне во дното на сепараторот за масло).

7. Голема потрошувачка на гас, преоптоварување и употреба на низок притисок (или совпаѓање помеѓу капацитетот за третман на масло избран пред машината да излезе од фабриката и капацитетот на издувните гасови на машината е премногу тесен)

Оптоварување употреба со низок притисок значи дека кога корисникот го користиклипен воздушен компресор, притисокот на издувните гасови не го достигнува дополнителниот работен притисок на самиот воздушен компресор, но во основа може да ги задоволи барањата за потрошувачка на гас на некои корисници на претпријатијата.На пример, корисниците на претпријатието ја зголемија опремата за потрошувачка на гас, така што волуменот на издувните гасови на компресорот за воздух не може да достигне рамнотежа со потрошувачката на гас на корисникот.Се претпоставува дека дополнителниот издувен притисок на компресорот за воздух е 8kg/cm2, но не е практичен При употреба, притисокот е само 5kg/cm2 или уште помал.На овој начин, воздушниот компресор е под оптоварување долго време и не може да ја достигне вредноста на дополнителната притисок на машината, што резултира со зголемена потрошувачка на масло.Причината е што во услови на постојан волумен на издувните гасови, брзината на проток на мешавината нафта-гас низ маслото се забрзува, а концентрацијата на маглата на маслото е превисока, што го влошува оптоварувањето на маслото, што резултира со голема потрошувачка на масло.

Решение: контактирајте со производителот и заменете производ за одвојување масло што може да одговара на нискиот притисок.

8. Линијата за враќање на маслото е блокирана

Кога цевководот за враќање на маслото (вклучувајќи го и обратниот вентил на цевката за враќање масло и екранот на филтерот за враќање масло) е блокиран од туѓи материи, маслото кондензирано на дното на сепараторот за масло по одвојувањето не може да се врати во главата на машината, а кондензираното капките масло се разнесуваат со протокот на воздух и се одземаат со одвоениот воздух.Овие туѓи материи обично се предизвикани од цврсти нечистотии што паѓаат од опремата.

Решение: запрете ја машината, извадете ги сите цевководни приклучоци од цевката за враќање на маслото откако притисокот на барабанот за масло ќе се испушти на нула и издувајте ги блокираните туѓи материи.Кога сепараторот за масло е вграден во опремата, внимавајте да го исчистите капакот на барабанот за масло и гас и внимавајте дали има цврсти честички на дното на јадрото на сепараторот за масло.

piston air compressor-1
piston air compressor-2

Време на објавување: 16-11-2021 година